JENEVER (UITVERKOCHT!!!)

De Hasseltse brouwerij Donbosvalk heeft van een overschot van 1.000 liter Runxter-bier een nieuwe jenever gestookt, in samenwerking met stokerij Vanderlinden. “De jacht op ons beperkte aantal flessen is intussen al open.”

Brouwerij Donbosvalk had net voor de coronalockdown 1.000 liter Runxter-bier klaar. “En daar stonden we dan met onze vaten”.

De brouwers kunnen er intussen al wel wat mee lachen. “We waren bijzonder ambitieus. De Spar in Runkst verkocht ons bier goed, en we hadden afspraken met flink wat cafés en restaurants. Tot corona plots alle deuren dichtsmeet. Einde van de bierdroom, dus. We hebben even met de handen in het haar gezeten. Het bier bleef wellicht wel drinkbaar, maar op alles hing een vervaldatum en die konden we niet veranderen. Wat zouden we doen met die duizend liter die we nog over hadden? Tot iemand het idee opperde om het bier uit te stoken tot een eau de bière. We hebben het bier dat in flesjes zat leeggegoten en opnieuw laten vergisten. Daaruit hebben we de wort gedistilleerd in de installatie van stokerij Vanderlinden. Zo bleef het een authentiek Hasseltse product. Omdat we Olivier Vanderlinden al kenden van onze samenwerking rond Runxter Gin, hebben we beslist om ons product te gaan kruisbestuiven met de moutwijnen van stokerij Vanderlinden. Dat heeft ons de nieuwe Hasseltse jenever ‘Runxter Jenever Concept One’ opgeleverd.”

Honderd liter

De oorspronkelijke 1.000 liter bier leverde uiteindelijk 60 liter eau de bière op. “En dat hebben we nog opgebouwd tot iets meer dan 100 liter. Tegelijk hebben we beslist dat Donbosvalk als merknaam vervangen wordt door Runxter. Want we zijn van hier en dat mag geweten zijn. Alleen hebben we één groot probleem: omdat onze biervoorraad beperkt was tot 1.000 liter, zijn we ook beperkt in ons eindproduct.